№ п/п |
К-сть год |
Зміст навчального матеріалу |
Зміст практичної роботи
|
Дата |
1 |
4 |
Розділ 1. Основи матеріалознавства |
|
|
1
|
1
|
Тема 1.1. Види конструкційних матеріалів. Текстильні матеріали рослинного походження Види конструкційних матеріалів. Натуральні волокна рослинного походження. |
Ознайомлення з різними видами конструкційними матеріалами.
|
|
2
|
1 |
Бавовняні, лляні тканини. Способи їх отримання. Полотняне переплетення ниток у тканинах |
Виготовлення зразка полотняного переплетення ниток. |
|
3
|
1 |
Тема 1.2. Властивості текстильних матеріалів Властивості текстильних матеріалів рослинного походження: геометричні, оптичні, механічні, технологічні, гігієнічні. |
Визначення властивостей текстильних матеріалів за зразками
|
|
4 |
1 |
Тканини для виготовлення вишитих виробів. Асортимент тканин і ниток для вишивання. Особливості вибору тканини і ниток для виготовлення вишитих виробів |
Визначення асортименту тканин і ниток за зразками |
|
2 |
14 |
Розділ 2. Технологія виготовлення вишитих виробів |
||
5
|
1 |
Тема 2.1. Вишивка як традиційний вид декоративно-ужиткового мистецтва Традиційні види рукоділля і декоративно-ужиткового мистецтва. Вишивка як традиційний вид декоративно-ужиткового мистецтва. Види вишитих виробів. Ознайомлення з проф. мистецтвознавець. |
Ознайомлення з різними видами вишитих виробів
|
|
6
|
1 |
Регіональні особливості оздоблення виробів вишивкою. Знаки і символи в українській вишивці (сонця, води, берегині, продовження життя тощо) |
Ознайомлення зі знаками символів в українській вишивці. |
|
7
|
1
|
Тема 2.2. Основи побудови композиції у вишивці Орнамент. Види орнаментів. Рапорт. Композиція вишивки. Кольори у вишивці. Символічне значення кольору в українській вишивці. Поєднання в композиції вишивки візерунка, кольорової гами, технік вишивання, фактури матеріалу. Стилізація реальних форм. |
Створення орнаменту
|
|
8 |
1 |
Ескіз візерунка для вишивання. Збільшення і зменшення візерунка для вишивання. Ознайомлення з професіями: стиліст, дизайнер вишивки. |
Створення ескізу |
|
9
|
10
1 |
Тема 2.3. Процес виготовлення вишитого виробу Інструменти та пристосування для вишивання. Правила безпечної праці. |
Підбір інструментів та матеріалів. Вправи на закріплення нитки. |
|
10
|
1 |
Види вишивальних швів: поверхнево-нашивні («штапівка», «хрестик», «занизування» ) Графічне зображення швів. |
Виконання швів
|
|
11
|
1 |
Види вишивальних швів :прозорі (мережка: «одинарний прутик», «подвійний прутик», «роздільний прутик»). Графічне зображення швів. |
Виконання швів
|
|
12
|
1 |
Види вишивальних швів :лічильна гладь (пряма, коса, качалочки). Графічне зображення швів. |
Виконання швів
|
|
13
|
1 |
Види вишивальних швів: вільна гладь (художня, декоративна, біла). Графічне зображення швів. |
Виконання швів
|
|
14
|
1 |
Вибір виробу та візерунка для вишивання. Послідовність підготовки й виготовлення вишитого виробу: вибір тканини, ниток, інструментів і пристосувань для вишивання; |
Добір матеріалів за кольоровою гамою,фактурою і рисунком.
|
|
15
|
1 |
Визначення місця розташування візерунка на виробі. Економне використання тканини. Способи перенесення візерунка вишивки на тканину. |
Розмічання та перенесення візерунка на тканину. |
|
16
|
1 |
Технологічна послідовність виготовлення вишитого виробу. |
Виготовлення виробу.
|
|
17
|
1 |
Способи обробки краю виробу (петельний, торочки тощо). |
Обробка краю виробу.
|
|
18 |
1 |
Остаточна обробка виробу.Догляд за вишитими виробами (прання, підкрохмалювання, прасування та його особливості). Вишивальник ручної і машинної вишивки. |
Остаточна обробка виробу |
|
|
|
Орієнтовний перелік об’єктів праці: серветка, закладка, картина, панно, комірець тощо |
||
|
4 |
Розділ 3. Основи техніки, технологій і проектування |
|
|
19
|
2 1
|
Тема 3.1. Машини і механізми. Швейна машина Поняття про механізми і машини, їх призначення. Механізми передавання і перетворення руху. Ведуча і ведена деталі в механізмі. Передатне число. |
Визначення передатного числа.
|
|
20 |
1 |
Види з’єднань деталей: рухомі й нерухомі, рознімні й не рознімні |
Розпізнання типових та спеціальних деталей |
|
21 |
2
1 |
Тема 3.2. Основи проектної діяльності
Методи проектування: метод комбінування. |
Виготовлення ескізу виробу методом комбінування. |
|
22 |
1 |
Інформаційні джерела. Пошук інформації (за варіативним модулем) |
Робота з інформаційними джерелами. |
|
4 |
|
Розділ 4. Технологія домашнього господарювання |
||
23 |
2
1
|
Тема 4.1. Продукти харчування, їх склад Роль харчування в житті людини. Поживні речовини, що містяться в продуктах харчування: білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни, вода. Значення поживних речовин. Вплив вмісту харчових продуктів на стан здоров’я людини та її зовнішній вигляд. Режим харчування підлітка |
Скласти збалансоване меню на день |
|
24
|
2 1 |
Тема 4.2. Гігієна житла Значення гігієни житла в житті родини. Прибирання житла. Послідовність дій під час прибирання житла. Миючі засоби та інструменти для прибирання житла. Догляд за меблями (м’якими та корпусними). Засоби для чищення м’яких меблів і догляду за корпусними меблями. |
Визначення послідовності дій під час прибирання житла
|
|
25 |
1 |
Особливості догляду за побутовою відеотехнікою, скляними та дзеркальними поверхнями. Побутова техніка для прибирання житла (пилосос, парові швабри, миючі пилососи, парогенератори тощо). Особливості користування побутовою технікою для прибирання житла |
Ознайомлення з паспортними даними побутової техніки |
|
26 |
1 |
Тема 4.3. Догляд за волоссям Зовнішній вигляд волосся і стан здоров’я людини. Фактори, що впливають на стан волосся (неправильне харчування, фарбування, завивки, неправильний догляд). Предмети для догляду (гребінець, щітка, бігуді тощо) і засоби догляду за волоссям (шампунь, лосьйон тощо) |
Характеристика типів волосся |
|